dinsdag 15 mei 2012

wat vooraf ging: Vindplaats Delft, een collectie bekers(1)

Glas zonder glans, H.E. Henkes


Delft is rijk aan historie; een oude stad met een roemrucht verleden. Deze rijkdom aan geschiedenis spreekt dan ook uit een grote collectie prachtige archeologische vondsten die in de stad zijn gedaan. Een verzameling die het karakteristieke verleden van Delft verbeeldt. Traditioneel worden deze archeologische vondsten, zoals dagelijks gebruiksgoed van keramiek, glas en metaal in musea uitgestald achter glas. We mogen er naar kijken, ze bewonderen, maar niet aanraken. Laat staan gebruiken! Ik wil de schoonheid van deze vondsten, van dit oude gebruiksgoed niet alleen tonen, maar ook opnieuw laten beleven. 

 Ik denkt dat deze oude stoffige voorwerpen nog steeds betekenis hebben in deze tijd. Dat de kwaliteit in vorm en schoonheid van deze objecten nog steeds ‘werkt’. Met dit project wil ze mensen op een andere manier laten kijken naar ons cultureel erfgoed. Niet door van een afstand naar deze oude objecten te kijken, maar gebruiksgoed ook echt te gebruiken. Daartoe heeft ze een serie porseleinen bekers gemaakt gebaseerd op opgegraven gebruiks glaswerk. Dit 17e eeuwse glaswerk heeft een verfijning en rijkdom aan vorm die kenmerkend is voor de pre-industriĆ«le glazen beker. Dit glaswerk is ook terug te vinden op menig stilleven dat in die tijd geschilderd werd. Door dit gebruiksgoed als uitgangspunt te nemen voor nieuw design wil ze ons erfgoed opnieuw in ‘gebruik’ nemen.

Daarnaast bestaat er een lange traditie van het vervaardigen van kostbare pronkobjecten in een ‘goedkoper’ materiaal. Hierdoor werden door de eeuwen heen exclusieve objecten voor een groter publiek toegankelijk. Zo werden in de 17e eeuw zilveren kandelaars in keramiek uitgevoerd en glaswerk en kristal in tin en aardewerk.

 
‘beker met glasdraadversiering’, vindplaats Delft, 17e eeuw, collectie Boijmans Van beuningen
‘beker op braamknoppen’, vindplaats Delft, 17e eeuw, collectie Boijmans Van Beuningen



1 opmerking: